PLEN
Kilende gresstrå under nakne føtter. Piknik i hagen. Fotball med venner. Plenen i hagen skal gjerne brukes til mange uteaktiviteter. Vi ønsker en frisk, grønn plen, uten mose og helst en plen som ikke trenger å klippes mer enn en gang i uka. Her gir vi deg noen tips til hvordan du kan få den plenen du ønsker. Det gjør seg ikke helt selv, men følger du våre råd, vil gresset være friskt og grønt og høyst sannsynlig stenge mosen ute. |
ANLEGG AV PLEN
Flerårig ugress som løvetann, tistel og kveke bør bekjempes før du sår eller ruller ut ferdiggress. Den mest effektive metoden er å sprøyte ugresset, men du kan også spavende eller frese jorda for deretter å fjerne røtter manuelt. Denne metoden bør gjøres i flere omganger for å være sikker på at du har fått vekk det meste av ugresset.
Skal du rulle ut plen, anbefaler vi at du følger retningslinjene gitt på Adamsrød Ferdigplen sine nettsider.
|
Og du, når ugresset spirer og plenen lar vente på seg, ikke fortvil! Ugresset spirer alltid først. Klipp det ned et par ganger så lys kan trenge ned til gresset som spirer. Om våren tar det 3-4 uker fra såing til spiring. Om sommeren og høsten ca. 2 uker.
VANNING
Vi anbefaler at du ikke vanner plenen før den spirer, for har du først begynt å vanne er det viktig at de små spirene ikke tørker. Du må da vanne ofte og lite. Hvis du ikke vanner, vil frøene spire når bakken er fuktig nok og du trenger ikke følge opp på samme måte. Unntaket er i varme sommermåneder hvor vannet fordamper raskt fra bakken.
Ferdigplen trenger mye vann! Fra gresset legges til det er etablert må du passe på at det ikke tørker.
Ferdigplen trenger mye vann! Fra gresset legges til det er etablert må du passe på at det ikke tørker.
GJØDSLING
Det bør gjødsles ofte og med små mengder for å gi gresset jevn vekst utover sommeren. Start med 3-4 kilo gjødsel pr. 100 kvm som grunngjødsling om våren. Videre anbefales gjødsling hver 4.-5. uke vekselvis med 2-2,5 kg gjødsel og 1,5-2 kg kalksalpeter pr. 100 kvm frem til midten av august.
|
Praktiske tips til gjødsling:
Mål hvor stor plenen er og beregn hvor mye gjødsel du trenger. Bruk en melkekartong, bøtte eller lignende. Første gangen veier du kartongen og merker av hvor mye 500 g og 1 kg er. Senere kan du bruke kartongen/bøtta for å måle ut gjødsel. Del gjødselmengden i to når du skal gjødsle. Spre ut i kryss over plenen. Først går du i en retning, så snur du og går kryssende vei med resten. |
STELL
AnleggsåretFørste klipping bør skje når gresset er 5-6 cm høyt og klippehøyden bør være så høy som mulig, helst 6 -7 cm. De første 2-3 klippingene bør holdes ved 5-6 cm, senere kan den senkes til 4 cm, helst ikke lavere enn dette. Siste klippehøyde skal være 4-5 cm. Plenen må få etablert seg skikkelig før den tas i bruk. Prøv deg frem med forsiktig tråkk den første tiden.
Det kan være aktuelt å overgjødsle et par ganger første sesongen hvis du sår før midten av juni. Bruk små mengder, 1-2 kg gjødsel pr. 100 kvm pr. gang. |
Etter 1.åretGresset bør ikke bli over 7-8 cm før det klippes og klippehøyden må ikke være lavere enn 3,5 cm, men bør ligge på 4 cm.
Lufting av gresset kan være nødvendig spesielt der det er mye tråkk. Bruk en greip og stikk huller 10 cm ned i bakken med 15-20 cm mellomrom. Etter lufting er det gunstig å slenge på et lag med toppdressing. Vi toppdresser for å holde gresset i god form, spesielt hvis det ser litt «pjusket» ut. Toppdressing kan også brukes for å redusere ujevnheter. Lag din egen blanding av:
|
MOSE
Mosen kommer gjerne når gresset ikke trives. Det kan skyldes lav pH, næringsmangel, eller fordi jorda er for våt og tett. En sterk plen kan klare å fordrive mose. Følg rådene om gjødsling, da får du en plen med god vekst. Kalking gjør du hvert fjerde år, dersom jorda ikke er spesielt sur. Videre er det gunstig både med lufting og toppdressing der bakken er kompakt og fuktig. I skyggepartier bør du velge gressarter som egner seg godt til dette. Pass på at du ikke klipper lavere enn 4 cm. Trim mosefjerner kan være med på å fordrive mose etablert i plenen.