Kjøkkenhage for nybegynnere
Kjøkkenhage er i vinden som aldri før. Det er noe eget ved å så og plante vekster du kan nyte godt av seinere i sommer. Bær, frukt og grønnsaker fra egen hage er så kortreist som det kan få blitt. Samtidig har du kontroll på både gjødsel og sprøytemiddel som anvendes. Med en liten grønnsakhage bak i hagen eller på balkongen, er det enkelt å benytte økologiske dyrkningsmetoder.
Vanskelighetsgraden på kjøkkenhagen velger du selv. Har du kun en balkong eller veranda til rådighet, gir plassen klart noen begrensninger på avlingsstørrelsen, men med litt fantasi og smarte løsninger er det utrolig hva man kan få til på liten plass. Her gjelder det å dyrke vertikalt og la pryd og nytte gå hånd i hånd. Rødbladet grønnkål er en vakker plante som står fint mot oransje kryddertagetes og himmelblå kornblomst. Videre kan både jordbær og tomater plantes i ampler som henges på et egnet sted i solen. Små plantebeholdere som ampler og småkrukker tørker relativt raskt ut og det kan være lurt å bruke ferievannere der du merker det kan være vanskelig å følge opp med vanning raskt nok.
Med en hageflekk til rådighet har du gjerne noe større spillerom enn på en balkong. De fleste vekster trenger mye lys og sol for god utvikling, det er derfor lurt å legge kjøkkenhagen til en solrik plass på tomten. Hvis du ikke drømmer om spesielt stor avling, anbefaler vi gjerne å dyrke i pallekarmer. Dette er karmer som kan stables oppå hverandre, så høyt du selv vil. Vanligvis bruker man en eller to karmer i høyden, men er ryggen støl og knærne slitne, er det ingenting i veien for å stable så kjøkkenhagen kommer i arbeidsbenk-høyde. Mål på en karm er 80x120 cm, høyden er 20 cm. Ved dyrking i slike karmer reduseres ugressproblematikken betraktelig, men helt lukefri kan du ikke ta. Videre er det enkelt å montere på en lukket topp med mulighet for lufting, noe som gir rom for å starte sesongen noe tidligere. Det finnes også egne installasjoner for fiberduk. Fiberduk holder insekter borte (kan være spesielt nyttig for bl.a. enkelte kålvekster og gulrøtter i en periode) og kan være nyttig å trekke over små spirer dersom nettene er litt i det kjøligste laget om våren. Er du plaget med snegler, vil en sneglekant eller litt koppertape gjøre susen for å holde disse slimete inntrengerne unna avlingen. Ønsker du å dyrke slyngende vekster som bondebønner eller sukkererter, vil et klatrestativ tilpasset pallekarmer være å anbefale.
I en pallekarm anbefaler vi å blande jord og kugjødselkompost. Det går nesten 200 liter i en karm, altså 4 sekker á 50 liter. Vi bruker da 3 sekker jord og 1 sekk kugjødselkompost. Behov for gjødsling gjennom sesongen avhenger av hva slags vekster du dyrker. Tomatplanter er forholdsvis gjødselkrevende og kan gjerne plantes rett i en sekk med kugjødselkompost. Synes du sekken er sjenerende, kan den trekkes med jutestrie.